Verborgen Schatten van Groningen

14 nov Verborgen Schatten van Groningen

Ssst. Een beetje zachter lezen alsjeblieft. Want we willen de rust niet verstoren. Daarom fluisteren we dit nieuws even. Groningen telt veel verborgen schatten. Prachtige, soms middeleeuwse binnentuinen waar het heerlijk stil is. Oases van rust. Midden in de stad tussen het gedruis van het verkeer. Hofjes noemen ze die oases. En Groningen telde er ooit maar liefst 32.

Het zijn gasthuizen voor ouderen, armen en zieken. Wij hebben een stadswandeling waarmee je die Verborgen Schatten van Groningen kunt ontdekken én ervaren. Je kunt ze naast zien namelijk ook ruiken, de bloemen bijvoorbeeld, of voelen. Leg je hand maar eens op baksteen van vijf eeuwen oud. Maar vooral die stilte. Alsof iemand de tijd heeft stilgezet. Of de moderne tijd heeft uitgezet.

‘Dat dit nog bestaat’. Dat is een reactie die we vaak te horen krijgen. Onze wandelaars kijken hun ogen uit. Wij stiekem ook. Het is ook zo mooi.

We vertellen je tijdens deze stadswandeling over het oudste gasthuis van Groningen: het Heilige Geestgasthuis. Maar we laten je ook zien waar pelgrims onderdak kregen, die op zoek waren naar de heilzame werking van de onderarm van Johannes de Doper. Of welk gasthuis uit de gesloopte delen van een kasteel is opgebouwd. En waarom de Dolhuisgang helemaal geen gekke naam is.

Hofjeswandeling DeLuxe

Heerlijk eten tijdens onze Hofjeswandeling Deluxe.

Heerlijk eten tijdens onze Hofjeswandeling Deluxe.

Maar…een hapje eten, daar houden we wel van. Dus we bieden naast de Verborgen Schatten van Groningen, onze hofjeswandeling, ook nog een Hofjeswandeling Deluxe aan.

Dan wandel je eerst een uur langs de mooiste hofjes en gasthuizen in de binnenstad. Vervolgens eten we een heerlijke lunch. En dan duiken we de Hortusbuurt in om ook daar de verscholen hofjes te ontdekken en geschiedenis te proeven.

We laten je de geheime tuin van het Pieternellagasthuis zien bijvoorbeeld. Maar ook hier is het vooral genieten van de binnentuinen en de sfeervolle, kleine huisjes. Even midden in de stad de blaadjes horen ritselen.

Dus wandel mee met de Verborgen Schatten van Groningen of onze Hofjeswandeling DeLuxe. Aanvragen kan hier.

Veel wandelplezier!

Annelies & Arend Jan

3.519 Comments

Post A Comment