Groningse sporen van architecte Zaha Hadid (1950-2016)

01 apr Groningse sporen van architecte Zaha Hadid (1950-2016)

De Brits-Irakese architecte Zaha Hadid is donderdag 31 maart op 65-jarige leeftijd overleden. Ze werd gezien en geprezen als één van de toonaangevende hedendaagse architecten. Zo was ze in 2004 de eerste vrouw die de Pritzker Architecture Prize kreeg uitgereikt, die wordt gezien als de Nobelprijs voor de architectuur. Ook in Groningen was Hadid actief.

'A box of Ideas, an architectural folly'

‘A box of Ideas, an architectural folly’ (Bron: Wikicommons / Gerardus)

Zo ontwierp ze in 1991 een videopaviljoen voor de tentoonstelling What a wonderful world, ter ere van het 950-jarige bestaan van de stad. Voor het Groninger Forum, dat momenteel gebouwd wordt in de Groninger binnenstad, maakte Zaha Hadid ook een ontwerp, maar publiek en jury gaven uiteindelijk de voorkeur aan het design van NL Architects.

Het videopaviljoen van Zaha Hadid, met de titel ‘A box of ideas, an architectural folly’, werd na de tentoonstelling ontmanteld en verdween in de opslag. In 2007 kreeg het een nieuwe plek buiten de stad. Het paviljoen is nu te bewonderen op bedrijventerrein Fivelpoort te Appingedam.

Van de overige paviljoens die voor What a wonderful world in de stad verrezen, resteren alleen het Tschumipaviljoen aan het Hereplein, van de Zwitserse architect Bernard Tschumi, en de videobushalte van Rem Koolhaas aan het Emmaplein. Koolhaas, momenteel de belangrijkste Nederlandse architect, en zelf ook winnaar van de Pritzker Prize, was weer één van leermeesters van Zaha Hadid.

Zaha Hadid werd in 1950 geboren in Bagdad, destijds een kosmopolitische stad vol westerse ideeën, zo schrijft de New York Times in haar overlijdensbericht. Hadid zag haar in haar afkomst en sekse zowel voor- als nadelen, maar wilde vooral niet conventioneel zijn. Toen Hadid haar Groningse paviljoen ontwierp, was ze nog niet op de toppunt van haar roem.

Wellicht verdient haar ontwerp een betere plek dan een bedrijventerrein in Appingedam, al is die heel passend wel weer wat onconventioneel. Groningen had een ‘echte’ Hadid kunnen hebben en zo de faam als architectuurstad kunnen versterken. En dat is achteraf gezien toch wel jammer.

Voor onze architectuurwandeling is Appingedam helaas te ver weg, maar we zullen het verhaal van Zaha Hadid blijven vertellen.

Annelies & Arend Jan

No Comments

Post A Comment