Kunstwandeling vertelt verhalen van brons, koper en steen

28 apr Kunstwandeling vertelt verhalen van brons, koper en steen

Je loopt er vaak zo aan voorbij. En soms vraag je je pas af, wat ze precies probeerden te vertellen, op het moment dat ze alweer uit het straatbeeld zijn verdwenen. Want net als alle andere inwoners van Groningen hebben ze een eigen verhaal. Alleen zijn deze verhalen vaak in brons, koper of steen gevat. Die verhalen vertellen wij je graag. Verhalen van de meer dan 400 publieke kunstwerken in Groningen.

De Grote VerscheuringHet zijn verhalen over een plastic kraai die al jaren duiven verjaagt op een vensterbank van het stadhuis. Over een gedicht van bungelend aluminium dat je alleen kunt zien als de brug openstaat. En over bijvoorbeeld dit brok brons (zie foto) dat door een inwendige explosie opengereten lijkt.

Het kunstwerk vormt onderdeel van een hele reeks van beelden met de titel La Grande Lacerazione (‘de grote verscheuring’), van de Italiaanse kunstenaar Pierluca degli Innocenti. Innocenti werd in 1926 geboren in Florence, maar woonde een groot deel van zijn leven in Parijs.

Verscheuring
De verscheuring die hij trachtte te verbeelden, verwijst naar de tweedeling in de Franse samenleving, die was ontstaan door de Algerijnse onafhankelijkheidsoorlog of Algerijnse Oorlog. Tussen 1954 en 1962 vochten de Algerijnse onafhankelijkheidsstrijders van het Front de Libération Nationale (FLN) en het Franse leger een bloedige oorlog uit, die aan meer dan 300.000 mensen het leven kostte.

Innocenti probeerde te verbeelden wat zoiets vreselijks als oorlog met een samenleving doet. Jarenlang stond het beeld aan de Grote Markt, maar tegenwoordig vind je het aan het Gedempte Kattendiep, tussen het casino en het Sint Geertruidsgasthuis. Het werd aangekocht door het Groninger Studenten Corps Vindicat atque Polit en in 1965, drie jaar voordat de kunstenaars zou omkomen bij een verkeersongeval, geschonken aan de stad ter ere van het 150-jarige bestaan van deze studentenvereniging.

Kunstwandeling
De Grote VerscheuringZo heeft een beeld dat een Italiaanse kunstenaar maakte over een door de Algerijnse Oorlog verscheurde Franse samenleving zijn eindbestemming gekregen in de binnenstad van Groningen. Een binnenstad die zelf ook verscheurd werd door oorlog. Geschonken door studenten aan een studentenstad.

Het beeld lijkt zo helemaal op zijn plek te zijn.

Het verhaal van De Grote Verscheuring is er maar één van vele. Nieuwsgierig geworden? Maak ook een kunstwandeling met onze stadsgidsen. Na afloop bekijk je de stad met andere ogen. En ben je vele verhalen rijker. En loop je niet zo maar meer aan de kunst in de openbare ruimte voorbij.

Wij wensen je alvast veel wandelplezier,

Annelies & Arend Jan

 

260 Comments

Post A Comment