Eerste Groninger Bierwandeling van start op Vaderdag

09 jun Eerste Groninger Bierwandeling van start op Vaderdag

Op Vaderdag, zondag 19 juni aanstaande, gaat de eerste Groninger Bierwandeling van StadsgidsGroningen van start. Tijdens de bierwandeling neemt onze stadsgids je mee langs de rijke bierhistorie van Groningen. De stadswandeling wordt afgesloten met een rondleiding en bierproeverij bij Brouwerij Martinus. Een stadswandeling dus voor iedereen die van bier én van Groningen houdt!

De Gekroonde Pauw, Het Witte Paard, De Rode Vos, De Struisvogel, Hart met Pijlen, Barbarossa, Witte Olyphant, Beereboom; het zijn allemaal namen van brouwerijen die ooit in de stad actief waren, maar nu zijn verdwenen. Zo telde Groningen in 1bierwandeling de sleutel662 maar liefst 80 brouwerijen. Groningen was eeuwenlang dé bierstad van het Noorden. Het Groningse kluinbier werd in de wijde omgeving gedronken.

“Het schone water in de Drentsche Aa en de graanhandel zorgden voor ideale omstandigheden voor de bierbrouwers in Groningen. Het is bijzonder om te zien dat eeuwen biertraditie nog steeds zichtbaar is in de stad”, aldus stadsgids Arend Jan. Her en der zie je nog steeds gevelstenen die verwijzen naar een brouwerij of geven namen van straten en gangen de vroegere bedrijvigheid weer. Uiteraard zijn er bierverhalen genoeg; wij vertellen ze graag.

De brouwers van Brouwerij Martinus hebben de wandeling alvast getest.

De brouwers van Brouwerij Martinus hebben de wandeling alvast getest en zijn enthousiast!

De stadswandeling van ongeveer anderhalf uur voert dwars door het hart van de historische binnenstad van Groningen. Bij Brouwerij Martinus aangekomen kunnen de deelnemers tijdens een rondleiding niet alleen zien hoe in een hedendaagse brouwerij de bieren gebrouwen worden, er kan ook van echt Gronings bier geproefd worden.

Voor de ontwikkeling van de Groninger Bierwandeling werden vele bronnen geraadpleegd, waarbij we dankbaar gebruik hebben gemaakt van de archieven van Harry Pinkster, de Groninger bierkenner bij uitstek. ‘Tijdens de bierwandeling maak je echt een reis door de tijd, van de hoge middeleeuwen naar de dag van vandaag.’ aldus Arend Jan.

Meer informatie over deze stadswandeling staat op https://www.stadsgidsgroningen.nl/bierwandeling-groningen/ 

Wandel je mee?

 

Arend Jan & Annelies

No Comments

Post A Comment