Ontdek en proef bierstad Groningen met onze bierwandeling.
        

stadsgidsgroningen logo

Wandel mee!
        

Het schone water uit de Drentse Aa en pakhuizen vol graan zorgden ervoor dat Groningen in de loop van de Middeleeuwen een echte bierstad werd. Zo telde Groningen in 1662 maar liefst 80 bierbrouwerijen. Het Gronings bier, het kluinbier, was mogelijk zelfs het oudste bier van Nederland en werd in heel Noord-Nederland gedronken.

Met onze Groninger Bierwandeling ga je op zoek naar de sporen van dit roemruchte bierverleden. Op zoek naar de brouwerijen en de verhalen achter de opkomst en ondergang van Groningen als bierstad. Ondergang? In 1820 telde Groningen nog maar zes brouwerijen. Tot 1965 hield Brouwerij Keizer Barbarossa de Groningse eer hoog.

Bier proeven

Gelukkig lijkt het tij te keren. Er wordt weer volop bier gebrouwen in Groningen. Kleine brouwerijen weten weer voet aan de grond te krijgen en produceren een gevarieerd assortiment aan bieren. We gaan daarom niet alleen verhalen vertellen over de geschiedenis van het Gronings bier, we gaan het ook proeven!

De Groninger Bierwandeling wordt afgesloten bij Brouwerij Martinus, waar deelnemers een rondleiding krijgen en mogen proeven van écht Gronings bier. Dus wandel en proef mee.

De Groninger Bierwandeling is voor iedereen die van bier én van Groningen houdt.

***

Brouwerij Martinus

Met dank aan

Er is waarschijnlijk niemand in Groningen die zoveel weet van Gronings bier uit Stad én Ommeland als Harry PinksBierkenner Harry Pinksterter. En niet alleen bier uit Groningen. Harry dronk 11.960 bieren uit meer dan 110 landen en spaarde de etiketten. Wij zijn blij dat we van zijn archief gebruik hebben mogen maken bij de ontwikkeling van onze Groninger Bierwandeling. Neem eens een kijkje op de website van Harry: http://www.pinkgron.nl/

Aanmelden Groninger Bierwandeling
        

De datum voor de volgende Groninger Bierwandeling zal zodra deze geprikt is hier en op onze Facebookpagina te zien zijn.

Deelname aan de Groninger Bierwandeling kost € 19,95 (incl. 21% BTW) per persoon. Betaal eenvoudig en veilig met iDeal via onderstaande knoppen. Let op dat je een correct e-mailadres invoert; op dit e-mailadres krijg je de bevestiging met het beginpunt van de wandeling toegestuurd.

1 ticket
2 tickets

Wil je deze stadswandeling en proeverij boeken voor een groep, bijvoorbeeld als bedrijfsuitje of voor een personeelsfeest? Of heb je andere vragen en wensen? Vul dan onderstaand formulier in en we nemen binnen één werkdag contact met je op.

Voornaam en achternaam

E-mail

Hoe kunnen we je van dienst zijn?

Kluyn vulgo
        

Martinus SchoockDe in 1614 te Utrecht geboren Martinus Schoock was van 1640-1666 hoogleraar aan de universiteit van Groningen. Hij liet veel geschriften na, waaronder het Tractatus de turffis, dat eeuwenlang het handboek op het gebied van de ontginning van het hoogveen was. Maar Martinus schreef ook over recht, religie, staatsinrichting, wijsbegeerte, overstromingen, kaas, tulpen en bier. Bier? Jazeker, zo schrijft hij in 1661 deze zin over het Groningse kluinbier:

“Porro Groningensis haec cervisia a longo tempore, uti videtur, nomen Cluniae tulit; (Kluyn vulgo)”

Vrij vertaald staat er: ‘dit Groningse bier is, zo lijkt het, al heel oud, en kreeg de naam Cluniae; (in gewone taal Kluyn)’. Dus in 1661 was het kluinbier al een klassieker.

(Bron: Wikipedia / Brouwerij Witte Klavervier)
Kluyn Martinus Schoock